Bérfőzés

Ha van saját gyümölcsöse, vagy jó áron, szép magyar gyümölcsöt tudott beszerezni, akkor hozza el hozzánk, hogy párlatot készíthessünk belőle! Nálunk nem akadály a kis mennyiség, mert már 120 liter cefrét külön tudunk kezelni Decs-Szőlőhegyen, így garantálni tudjuk azt, hogy a gondosan előkészített cefréje önállóan kerüljön lefőzésre, és ne keveredjen mással. Bérfőzés jelenleg mindhárom üzemünkben (Decs-Szőlőhegyen, és Sióagárdon két helyen) lehetséges, ahol  egy 200, egy 450 és két 600 literes üst áll az Önök rendelkezésére. Ön eldönti, hogy melyik főzde van a legközelebb, felhív bennünket, mi pedig adunk egy időpontot, amikorra a cefréjét hozhatja.

 

Amit Önnek kell tennie

Az egészséges gyümölcsöt kimagozza, ha szükséges (pl. szilva vagy barack), majd ledarálja (pl. birs, alma, körte) vagy felaprítja, hogy minél kisebb darabokban kerüljön a hordóba. A magozásra azért van szükség, hogy a magban lévő cián ne kerüljön bele a cefrébe. A lényeg, hogy pépes – ahogy mi szoktuk mondani -, olyan jó lekvár állagú legyen.

Erjesztés

Ha ezen túl vagyunk, hátradőlhetünk, és ihatunk egy jó párlatot vagy fröccsöt, miközben felkészülünk egy komoly lépésre, az erjesztésre. Fontos megjegyeznünk, hogy szigorúan cukor nélkül! Hiszen van élet azon túl is. Az olyan zseniális anyagok, mint az enzimek, a citromsav vagy a fajélesztők, mind arra hivatottak, hogy a tökéletes erjesztés szabályosan és irányított módon menjen végbe. Ezek az anyagok segítik elő a gyümölcsben lévő cukor erjedését és kibontását, hiszen a cél az, hogy ebből a cukorból minél több alkohol keletkezzen.

Amire nincs szüksége a cefrének, az az oxigén. Legyünk szívtelenek és erősek! Ne nyitogassuk a tetejét annak a hordónak, és ne kevergessük, míg tart az erjedés! Hagyjuk, hogy a természet végezze a dolgát. A folyamat közben természeten mindenféle gázok keletkeznek, melyek távozásáról nekünk kell gondoskodni. Erre kiváló megoldást nyújt a már minden gazdaboltban kapható kotyogó, mely engedi a szén-dioxidot eltávozni, de biztosítja a légmentes záródást.

Van, aki forrón, de a mi kis cefrénk 16-18 °C-on szereti. Az erjedést. Hát, ízlések és pofonok. 🙂 Ha minden jól megy, akkor 10-14 nap alatt lezavarhatjuk az erjesztést, majd végre megint ihatunk rá, hogy milyen nagy dolgot vittünk végbe. Szép volt! Túl vagyunk a nehezén, hiszen a leendő párlatunk minőségét – 90%-ban!!! – a cefre főzés előtti állapota határozza meg.

Lepárlás

Ezután jövünk mi! Az erjedés végeztével már lehet is főzni a párlatot. A lepárlás során kinyerjük az aromát és az alkoholt a cefréből. Itt azonban meg kell állnunk egy pillanatra, mert fontos dolgot kell megbeszélnünk.  Bár nagyon szeretnénk, nem vagyunk varázslók – rossz minőségű gyümölcsből, cefréből nem lehet jó párlatot főzni. Ezért a felelősség súlyos terhe mindenki vállát nyomja, de leginkább azét, aki a cefrét készítette, hiszen ennek minősége határozza meg a lefőzött párlatét is.

Származási igazolvány

A lefőzött párlatról adunk egy származási igazolványt, mely a bérfőzött párlat eredetének igazolására szolgál. Szerepel rajta, hogy ki, mikor, hol, milyen alapanyagból, mennyi pálinkát főzetett literben és hlf-ban, mennyi vizet adtak hozzá ahhoz, hogy a megfelelő alkoholfokot be tudják állítani, mennyi a valódi szeszfoka, mennyi bérfőzési díjat, tüzelőtérítési díjat, mennyi szeszadót – erre mindjárt visszatérünk – fizetett. A felelős főzdevezető és a főzető is szignózza. Fontos igazolás, amelyből nem engedheti meg, hogy a gyermekei vagy unokái papírhajót hajtogassanak, vagy a hátuljára szülinapi üdvözletek kerüljenek, mert ezzel 15 évig tudja igazolni pálinkájának eredetét.

Adók, értékesítés

És most jöjjön egy kis száraz, de annál fontosabb hivatalos rész.

Adók:

Ha legfeljebb 50 liter 86 térfogat százalékos gyümölcsszeszt főzet évente, ami megegyezik 86 liter 50%-os párlatával – kizárólag otthoni fogyasztásra -, akkor literenként az 50 % v/v alkoholtartalmú bérfőzött párlat esetében 835 Ft adót kell fizetnie.

Ha ezt a mértéket megugrotta, és több lett a párlata, mint 50 liter 86%-os, akkor bizony jövedéki adót kell fizetnie az aktuális jogszabályoknak megfelelően, amely 1 liter 50 % v/v alkoholtartalmú bérfőzött párlat esetében 1 380 forint.

Szokták mondani, hogy ez nem gond, hiszen akár 5 felnőtt is van egy háztartásban. Hát, rossz hírünk van. Ez nem így működik. Egy háztartásban, vagyis az azonos lakcímen élők által főzetett párlatok mennyisége összeadódik, és egyben számítandó. Persze, ha az egy lakcímen lakók külön háztartást vezetnek, akkor ez a mennyiség annyiszor számítandó, ahány háztartás van.

Ahogy azt már mondtuk, a bérfőzött párlat személyes fogyasztásra szolgál, nem ajándékozható el és közvetlen fogyasztásra sem értékesíthető, kivéve, ha például a mi kereskedelmi főzdénknek, egy italgyárnak vagy egy szeszpalackozó részére kívánja eladni. Ebben az esetben a párlat származási igazolványát is át kell adnia, úgyhogy tényleg vigyázni kell rá, és sajnos nemet kell mondani a cuki gyermeknek vagy unokának a ‘hajtogassunk belőle papírhajót’ projektre.

Bérfőzés díja: bruttó 800 Ft/liter.

Így a végére jól megkomolyodtunk, de azért ez koránt sem olyan kényes téma, mint a bálnavadászat Dániában, úgyhogy jöhet a legjobb rész: élvezni a saját gyümölcsünkből készült kiváló párlatunkat! Egészségünkre!