Bérfőzés

Bérfőzés. Ha van saját gyümölcsöse, készítse el cefréjét, hozza el hozzánk, hogy mi párlatot készíthessünk belőle! Nálunk nem akadály a kis mennyiség, mert már 120 liter cefrét külön tudunk kezelni Decs-Szőlőhegyen, így garantálni tudjuk azt, hogy a gondosan előkészített cefréje önállóan kerüljön lefőzésre, és ne keveredjen mással. Bérfőzés jelenleg mindhárom üzemünkben (Decs-Szőlőhegyen, és Sióagárdon két helyen) lehetséges, ahol  egy 200, egy 450 és két 600 literes üst áll az Önök rendelkezésére. Ön eldönti, hogy melyik főzde van a legközelebb, felhív bennünket, mi pedig adunk egy időpontot, amikorra a cefréjét hozhatja.

Amit Önnek kell tennie

Az egészséges gyümölcsöt kimagozza, ha szükséges (pl. szilva vagy barack), majd ledarálja (pl. birs, alma, körte) vagy felaprítja, hogy minél kisebb darabokban kerüljön a hordóba. A magozásra azért van szükség, hogy a magban lévő cián ne kerüljön bele a cefrébe. A lényeg, hogy pépes – ahogy mi szoktuk mondani -, jó lekvár állagú legyen.

Erjesztés

Ha ezen túlvagyunk, hátradőlhetünk, és ihatunk egy jó párlatot vagy fröccsöt, miközben felkészülünk egy komoly lépésre, az erjesztésre. Fontos megjegyeznünk, hogy szigorúan cukor nélkül! Hiszen van élet azon túl is. Az olyan zseniális anyagok, mint az enzimek, a citromsav, foszforsav vagy a fajélesztők, mind arra hivatottak, hogy a tökéletes erjesztés szabályosan és irányított módon menjen végbe. Ezek az anyagok segítik elő a gyümölcsben lévő cukor erjedését és kibontását, hiszen a cél az, hogy ebből a cukorból minél több alkohol keletkezzen.

Bármelyik gazdaboltban beszerezhetők a fent említett anyagok, a használati utasítás pedig megtalálható mindegyik csomagoláson. A legfontosabb, hogy az erjedést ne a vadélesztőkre bízzuk, hanem rögtön a gyümölcs feldolgozása elején történjen meg a savazás (ha szükséges, ideális Ph 2,8-3,2), a pektinbontás (ha szükséges), az élesztős beoltás, kotyogók felhelyezése és hűtés. A folyamat közben természeten mindenféle gázok keletkeznek, melyek távozásáról nekünk kell gondoskodni. Erre kiváló megoldást nyújt a már említett kotyogó, mely engedi a szén-dioxidot eltávozni, de biztosítja a légmentes záródást.

Amire nincs szüksége a cefrének, az az oxigén. Legyünk szívtelenek és erősek! Ne nyitogassuk a tetejét annak a hordónak, és ne kevergessük, míg tart az erjedés! Hagyjuk, hogy a természet végezze a dolgát.

A cefre erjedéséhez ideális esetben 16-17 °C szükséges. Ne tegyük ki a napra a cefrét!!! Ha minden jól megy, akkor 10-14 nap alatt lezavarhatjuk az erjesztést, majd végre megint ihatunk rá, hogy milyen nagy dolgot vittünk végbe. Szép volt! Túl vagyunk a nehezén, hiszen a leendő párlatunk minőségét – 90%-ban!!! – a cefre, főzés előtti állapota határozza meg.

Lepárlás

Ezután jövünk mi! Az erjedés végeztével már lehet is főzni a párlatot. A lepárlás során kinyerjük az aromát és az alkoholt a cefréből. Itt azonban meg kell állnunk egy pillanatra, mert fontos dolgot kell megbeszélnünk.  Bár nagyon szeretnénk, nem vagyunk varázslók – rossz minőségű gyümölcsből, cefréből nem lehet jó párlatot főzni. Ezért a felelősség súlyos terhe mindenki vállát nyomja, de leginkább azét, aki a cefrét készítette, hiszen ennek minősége határozza meg a lefőzött párlatét is.

Származási igazolvány

A lefőzött párlatról adunk egy származási igazolványt, mely a bérfőzött párlat eredetének igazolására szolgál. Szerepel rajta, hogy ki, mikor, hol, milyen alapanyagból, mennyi pálinkát főzetett literben és hlf-ban, mennyi vizet adtak hozzá ahhoz, hogy a megfelelő alkoholfokot be tudják állítani, mennyi a valódi szeszfoka, mennyi bérfőzési díjat, tüzelőtérítési díjat, mennyi szeszadót – erre mindjárt visszatérünk – fizetett. A felelős főzdevezető és a főzető is szignózza. Fontos igazolás, amelyből nem engedheti meg, hogy a gyermekei vagy unokái papírhajót hajtogassanak, vagy a hátuljára szülinapi üdvözletek kerüljenek, mert ezzel 15 évig tudja igazolni pálinkájának eredetét.

Adók, értékesítés

És most jöjjön egy kis száraz, de annál fontosabb hivatalos rész.

Adók:

2021. január 1-től, szeszadó mentesen lehet főzetni.

A bérfőzési díj Decs-szőlőhegyen 1280 Ft / 1 liter 50%-os párlat.

Sióagárdon 1300 Ft / 1 liter 50%-os párlat.

2022. augusztus 1. után, az aktuális bérfőzési díjakról érdeklődjenek telefonon a +36 30 411 7290 vagy +36 30 820 4260 telefonszámon! 

Egy háztartásban, vagyis az azonos lakcímen élők által főzetett párlatok mennyisége összeadódik, és egyben számítandó. Tehát ha egy házban hárman élnek, és mindenkinek ugyanaz a lakcíme, akkor hiába főzet mindhárom ember, a főzetett párlat mennyisége összeadódik. Persze, ha az egy lakcímen lakók külön háztartást vezetnek, akkor ez a mennyiség annyiszor számítandó, ahány háztartás van.

Ahogy azt már mondtuk, a bérfőzött párlat személyes fogyasztásra szolgál, nem ajándékozható el és közvetlen fogyasztásra sem értékesíthető, kivéve, ha például a mi kereskedelmi főzdénknek, egy italgyárnak vagy egy szeszpalackozó részére kívánja eladni. Ebben az esetben a párlat származási igazolványát is át kell adnia, úgyhogy tényleg vigyázni kell rá, és sajnos nemet kell mondani a cuki gyermeknek vagy unokának a ‘hajtogassunk belőle papírhajót’ projektre.

Így a végére jól megkomolyodtunk, de azért ez koránt sem olyan kényes téma, mint a bálnavadászat Dániában, úgyhogy jöhet a legjobb rész: élvezni a saját gyümölcsünkből készült kiváló párlatunkat! Egészségükre!